Nu știi încotro să o apuci? Știi ce vrei de fapt să faci, dar nu știi cum să faci sau nu ai un plan? Ai un plan dar te simți blocat? Ai vrea mai mult de la viață? Simți că lipsește ceva din viața ta? Ai nevoie de focus și concentrare? E ceva ce nu funcționează?
Ei bine, dacă ești în una dintre situațiile de mai sus, probabil un coach te va putea ajuta. După cum poți vedea, gama de situații în care poate acționa un coach este foarte diversă. Și e vorba atât de situații din viața personală cât și de contexte de business.
Cum te poate ajuta un coach? 10 situații
1. Apelezi la un coach când nu știi exact ce vrei
Poate că nu te regăsești în această fază, însă sunt destui oameni care stau ani de zile în această paradigmă. Aici un coach devine valoros pentru că te poate sprijini să afli exact ce vrei. Te poate ajuta să afli ce-ți dorești cu adevărat, ce este important pentru tine, ce efecte vrei să generezi în viața ta, în ce etapă a vieții tale te afli. În această etapă dobândești claritate asupra a ceea ce vrei și asupra a ceea ce ai nevoie cu adevărat.
Atunci când ești confuz/ă exact în această etapă te afli. De regulă durează 2-3 ședinte pentru a dobândi această clarificare, însă pe de altă parte este un demers pe care-l poți face odată pe an pentru recalibrarea obiectivelor, stabilirea lor, etc.
2. Apelezi la coaching când știi ce vrei, dar nu ești sigur de calea pe care trebuie să o urmezi
Ca să ajungi în această etapă de coaching nu este neapărat nevoie să treci prin prima. Poți să știi exact ce vrei, dar să fii confuz asupra căilor pe care trebuie să le alegi. Atenție, nu este neapărat cazul în care nu ști cum să urmezi o cale, ci mai degrabă ce cale să urmezi, fie că vorbim de business coaching, fie de life coaching.
În această etapă un coach te va sprijini să-ți clarifici opțiunile, să generezi noi opțiuni și să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine. Calea o alegi tu, nu coachul ? Pare simplu, însă poate ai experimentat situația asta și tu și ai râmas blocat în ”indecizie” zile, saptămâni, luni, uneori chiar și ani.
3. Știi calea pe care vrei să o urmezi, iar un coach te sprijină să-ți faci un plan!
Odată ce cunoști destinația și ti-e clară și calea, este momentul trecerii la acțiune. Un coach bun te ajută să-ți definești planul, să-ți definești pașii de acțiune, să estimezi riscurile, să estimezi timpii de implementare sau eventualele obstacole. Important este ca în acest plan să fii conștient asupra rolului pe care trebuie să ți-l asumi, asupra responsabilităților tale și asupra resurselor interne și externe de care dispui sau pe care le poți accesa.
4. Știi ce-ai de făcut, însă pur și simplu nu o faci!
Probabil această etapă este una din cele mai complicate etape cu care poți să ai de-a face. Este o mare diferență între a ști ce să faci și a face ce știi. De câte ori știi ce ai de facut, dar dintr-un motiv sau altul nu o faci și amâni? Sunt amânări de-o zi, amânări de luni sau de ani. Cu cât mai delicată e situația cu atât mai probabilă devine o amânare și chiar dacă știi cu claritate ce ai de făcut, nu acționezi în consecință.
În acest punct coachul are o misiune dificilă, însă a ta ca și client este și mai dificilă. Printr-un demers de explorare, în această etapă, cântărești, evaluezi, explorezi și conștientizezi lucruri care te vor pune în mișcare în direcția pe care tu ți-o dorești. Uneori îți lipsește o strategie, alteori ai o teamă de eșec, alteori se manifestă o frică. Fiecare caz este diferit.
5. Fitness Coaching pentru acțiune!
Această etapă este aceea în care mergi la coaching ca la sala de fitness, adică de întreținere. Acest lucru înseamnă că ai depășit cele 4 etape de mai sus și știi ce vrei să faci, știi și cum, ai și un plan și ai trecut și la acțiune. Acum doar optimizezi, găsești căi mai bune, redefinești obiective, monitorizezi progresul, îți structurezi activitățile. Cu toate că ar părea de necrezut, chiar și la nivel de top management se practică coachingul în această etapă. În această etapă se merge și către anticipare, către prevenirea unor probleme, către lecții învățate din greșeli foarte rapid. Se iau problemele din ”fașă” cum se spune, pe de o parte, iar pe de altă parte se optimizează ce există deja.
6. Nivelul următor în viață, în carieră sau în business
Și această etapă este interesantă. Într-un fel seamănă cu etapa 1, însă nu este deloc etapa 1. În această etapă, cumva ai parcurs etapele de mai sus, însă ceva din tine îți spune că vrei mai mult sau poți mai mult. Poate fi doar o senzație, că-ți irosești potențialul, poate fi legat de nevoie, de contribuție, poate fi orice are legătură cu un nou nivel în viața ta. Practic în această etapă nu ai o problemă specifică, pur și simplu vrei mai mult. În această etapă un coach te poate sprijini să afli care este nivelul următor pentru tine. Pe cât de simplu pare, pe atât este de greu de pus în practică.
7. Blocajul, una dintre situațiile cele mai întâlnite în coaching.
Blocajul se poate manifesta și în etapele anterioare într-o formă sau alta. Poate fi acel tip de blocaj din prima etapă sau blocaj de nivel 6. Dacă te auzi pe tine spunând lucruri de genul ”sunt blocat” mă simt blocat, sunt într-un blocaj, înseamnă că ”ești într-un blocaj ?. Din blocaje poți ieși singur, cu ajutorul unui prieten, cu ajutorul contextului sau cu ajutorul unui coach. Nu înseamnă neapărat că un coach te scoate din blocaj, depinde și dacă vrei să ieși. Cu ajutorul unui coach vei afla de ce te afli în acel blocaj și ce opțiuni viabile ai la dispoziție pentru a ieși din acel blocaj.
8. Lipsește ceva ……. ce numai coaching-ul mă poate ajuta să aflu
Ai experimentat vreun moment în viață, în relația personală, în carieră sau în business că ”lipsește ceva”?. Teoretic, toate par bune și frumoase, însă parcă lipsește ceva. Nu știi ce anume lipsește, uneori ai o bănuială, alteori nu. Este diferit de confuzie, pentru că nu ești confuz, ci te simți doar neîmplinit sau nefericit cu toate că nu ai un motiv specific. Tot un coach te poate ajuta ?.
9. Coaching pentru focus!
Acest coaching seamănă în oarecare măsură cu fitness coaching însă este ușor diferit. Când apelezi la un coach, în mod automat îți iei un angajament și față de tine și există un terț lângă tine (coach-ul) care te sprijină, te monitorizează, te întreabă, etc. Există situații în care oamenii apelează la coaching doar ca o măsură de presiune ușoară pentru a se asigura că râmân focusați pe un anumit proiect sau pentru a face anumite schimbări sau orice altă situație. Întâlnirile cu un coach te mențin în priză, amânările sunt mai puține și viteza de dezvoltare este mai mare.
10. Coaching când ceva nu funcționează
Este ultimul pe listă însă nu este deloc cel mai puțin întâlnit. Aici coachingul apare ca o soluție viabilă la o problemă punctuală cu care clientul se confruntă. Aceste probleme pot fi foarte mici…sau foarte mari ?. Este adevărat că ceva care nu funcționează poate fi identificat și indirect în etapele de mai sus, însă uneori problemele sunt enunțate de client atât de punctual încât se pleacă mai întâi de la ele, urmând ca abia apoi să vorbim de optimizare, de creșteri sau focus.
Cand ai putea avea nevoie de coaching?
Am putea rezuma spunând că sunt patru situații majore în care ai putea avea nevoie de coaching:
- Nu știi ce
- Știi ce, dar nu știi cum sau nu ai un plan
- Știi cum, ai și un plan dar ești blocat
- Știi ce, cum, ai un plan, nu ești blocat dar parcă ceva totuși nu e în regulă
Când NU ai nevoie de coaching?
În general, toți avem de câștigat având un coach. Singura excepție este atunci când simți că totul este perfect în viața ta și nu îți poți imagina o situație mai bună. Astfel de situații sunt rare, dar dacă simți că te regăsești atunci felicitări, tu probabil nu ai avea nevoie de un coach.