Faptul că îți lipsește motivația ar putea să pară o simplificare extremă a oricărei situații. Un fel de „dacă ai vrea, ai putea”. Dar nu este deloc așa și vă voi explica de ce. Oamenii apelează la serviciile unui coach din multe motive. Simplificând, majoritatea încearcă să-și grăbească evoluția: să câștige mai mulți bani, să-și organizeze mai bine sarcinile, să-și armonizeze mai bine relațiile cu cei din jur, să-și deblocheze afacerea sau să o ducă la următorul nivel. Cel puțin așa îmi spun clienții mei atunci când mă abordează. În realitate lucrurile stau un pic altfel din mai multe puncte de vedere. Dar cel care ne interesează astăzi este cel care oprește mulți oameni din drumul către realizarea viselor și viața dorită – lipsa motivației.
Aud des de la clienți că au venit să obțină claritate asupra drumului către obiectivele pe care le menționam mai devreme. Ceea ce observ este că ei știu foarte bine cum să facă mai mulți bani sau cum să discute cu echipa însă sunt faultați de propria lor lipsă de energie sau de voință. Ar vrea în dimineața asta să se ridice din pat la 6, să facă 30 de minute de mișcare, să ia un mic dejun sănătos și să se apuce de treabă, petrecând cât mai multe ore productive pentru atingerea acelui obiectiv care-i ține treji în cele mai multe nopți. Dar parcă o voce nevăzută, însă foarte persuasivă, le șoptește: ”Uite ce vreme oribilă! Și ești și obosit pentru că nu ai dormit azi-noapte. Nu ai cum să produci ceva bun așa obosit. Mai bine mai dormi un pic și când te vei trezi vei fi plin de energie.” Și așa se face 9 sau 10 sau 11. Și omul nostru nu este nici mai odihnit, nici mai fericit. Mai degrabă e frustrat că iar nu a reușit să se trezească și să facă ce și-a propus. Decide că este lipsit de voință, incapabil de măreție și că rezultatele extraordinare sunt pentru o specie aparte de oameni, poate cei care au 24 de perechi de cromozoni. Își scade stima de sine, mai pe scurt. Astfel consideră că ar fi o idee absolut logică în acest context să se închidă în casă și să-și petreacă ziua urmărind serialele preferate și mâncând. Mâine va fi cu siguranță altfel. Sau nu.
Îți e măcar un pic familiară povestea?
Atunci ar trebui să citești mai departe pentru că soluția, deși nu neapărat facil de pus în practică, este una destul de simplă. Asta desigur, dacă nu cumva ești printre cei care sunt atașați de eșec și te auto-sabotezi. Atunci mai bine citește acest articol sau contactează-mă să discutăm despre cum poți depăși blocajul.
Oricum ar fi, nu e cazul să te învinovățești prea tare. Nu ești singurul care pățește asta. Chiar dacă vei cunoaște strategiile de mai jos tot ți se va mai întâmpla. Nu există rată de succes de 100% decât dacă îți propui lucruri prea mărunte. Eu cunosc toate informațiile de mai jos plus alte strategii de a lucra cu mine, am mentori, prieteni, coach și la nevoie găsesc și un psihoterapeut, doi. Cu toate astea, de vreo 4 ore scriu acest articol și am ajuns abia până aici. E adevărat, sunt o persoană ocupată, îmi sună mult telefonul, primesc e-mailuri importante la care nu pot să nu răspund, am și alte proiecte și articolul ăsta nu e chiar cel mai important pe agenda mea. Eee?? Aproape te-am convins. Chiar și pe mine. Suntem foarte buni la a ne găsi scuze din cele mai pompoase și credibile. Adevărul este că în acest timp m-am uitat la aventuri cu motociclete clasice pe youtube, am verificat facebook-ul de două ori, LinkedIn-ul o dată, mi-am făcut 2 sandvișuri și am aflat de unde vin mucii (da, da, ai citit bine). Fascinant, știu.
Tot ce putem face pentru a avea mai mult succes în ceea ce ne propunem este să ținem cont de sfaturile de mai jos pentru a limita momentele când ne lipsește motivația, iar atunci când nu ne iese să ne iertăm repede și să mergem mai departe.
Motivația e o problemă de voință?
Cam așa se raportează majoritatea celor cu care lucrez la motivul pentru care nu sunt acolo unde ar vrea, unde cred că ar merita sau unde își planificaseră – nu au suficientă voință. Și vin să căutăm împreună o soluție. Sau mă întreabă direct care este aceasta. Sincer, pentru un coach, lipsa de voință a clientului nu e chiar cea mai provocatoare utilizare a energiei sale. Sau poate doar eu văd lucrurile așa. Oricum, am decis să scriu acest articol pentru a clarifica o serie de pași care să imi aducă mai puțini clienți în acest stadiu și să te împuternicească pe tine să obții rezultate cât mai consistente și consecvente fără sprijin. Sunt destule alte lucruri pe care le putem lucra împreună în sesiunile de coaching.
Așadar, marele secret pentru a avea suficientă voință este… suspans… să nu ai nevoie de voință pentru a realiza majoritatea obiectivelor. Adică să-ți formezi câteva obiceiuri care să-ți facă mai ușoară realizarea acelor lucruri care sunt importante pentru tine. Filozofic vorbind, Aristotel spunea că suntem ”ceea ce facem în mod repetat; excelența nu este un act singular ci un obicei”. Lucruri intuite încă de mii de ani și confirmate de știință recent. Într-adevăr se pare că păstrarea unui nivel optim de motivație și voință ține de capacitatea nostră de a ne crea câteva obiceiuri care să regleze nivelul neurotransmițătorului numit dopamină.
Motivația este de fapt o problemă chimică
Dar ce este această dopamină? Majoritatea oamenilor o numesc hormonul plăcerii însă aceasta este, în fapt, o dublă greșeală: nu este un hormon ci un neurotransmițător și nu se ocupă, în adevăratul sens al cuvântului, cu plăcerea. Conform Psychology Today: ”dopamina este neurotransmițătorul care ajută la gestionarea centrilor plăcerii și recompensei din creierul uman. Dopamina reglează mișcarea și răspunsul emoțional și ne fac capabili nu doar să descoperim recompense ci și să acționăm pentru a le obține.” Așadar este mai mult ”molecula” recompensei și a motivației. Plăcerea vine ca efect.
Pe scurt, nivelul de dopamină afectează voința, motivația, capacitatea de a ne focaliza pe sarcinile importante, iar nivelurile extrem de reduse au fost asociate cu afecțiuni psihice precum depresie, ADHD, adicții și schizofrenie. Mai jos veți găsi 5 metode simple de a vă crește în mod natural nivelul de dopamină pentru a avea succes și a rămâne motivați și energici cât mai mult.
Cum să îți păstrezi motivația?
1. Creează ceva
Dopamina ne permite să intrăm și să menținem ceea ce se numește starea de flux. Acea stare în care suntem super focalizți, energici, motivați și în care reușim lucruri extraordinare. Dar procesul funcționează ca un ciclu: și atingerea stării de flux contribuie la creșterea nivelului ”moleculei motivației”. Ați observat cât de ușor este să intrăm în acestă stare atunci când ne ocupăm de o activitate care ne face plăcere? Multe studii arată că artiștii ating această stare mult mai rapid și mai des decât cei implicați în activități mai puțin creative. Atunci fiți inteligenți – apucați-vă de un hobby creativ, unul în urma căruia rezultă ceva (cât mai) tangibil sau fă loc în programul tău acelui hobby pe care l-ai sedus și abandonat cândva. Fă asta fără vinovăție. Nu ”irosești” timp pentru vreo plăcere vinovată, este o chestiune funcțională, care te ajută să câștigi atât calitate în munca ta cât și elementul distractiv din viață. Nu contează foarte tare nici dacă nu ești prea bun la acest hobby. Contează doar să îți placă și să se soldeze cu ceva creativ și nou. Așa cum spuneam mai sus eu exersez la chitară electrică și nu sunt deloc bun încă. Învăț de pe youtube și merge greu. Dar la finalul fiecărei sesiuni încerc să improvizez o melodie cu noile cunoștințe. Indiferent cum sună, doza de dopamină este garantată.
Un mod de crește nivelul de dopamină este și acela de a te bucura de creațiile altora. Nu este o metodă rea însă nu are același aport de ”moleculă” și prezintă și pericolul de a-ți subestima propria capacitate de a crea lucruri valoroase sau frumoase. Dacă mă compar cu Slash, mă las de chitară de ieri. Iar renunțatul și îndoiala de sine sunt doi dintre cei mai aprigi dușmani ai motivației și voinței.
Ție ce ți-ar plăcea să creezi?
2. Apucă-te de ceva nou
Apropo de creații și lucrurile noi pe care le produc: noul este un factor cheie în optimizarea nivelului de dopamină. Conform cercetărilor Dr. Loretta Graziano Breuning, profesor al universității din California și autoare a cărții Obiceiurile unui creier fericit, durează cam 45 de zile pentru ca ceva nou să fie acceptat și să stimuleze creșterea nivelului de dopamină. Așadar nu te apuca să înveți Origami și să te aștepți să te simți dintr-odată motivat. Durează. Dar ar trebui să te apuci oricum pentru că merită. Poate origami nu este pentru tine, dar gândește-te acum ce obiceiuri noi și simple ai putea adopta chiar de mâine și nu ți-ar fi foarte dificil să le exersezi zilnic pentru cam două luni! Din nou: nu te gândi la lucruri mărețe. Eu am interpretat în stil propriu acest sfat și am decis că voi face un obicei din a face un lucru nou în fiecare zi, chiar dacă asta înseamnă doar să ma întorc pe un drum nou acasă sau să-mi satisfac pofta de înghețată cu o aromă pe care nu am mai încercat-o. Nu contează ce este și încerc să profit de orice ocazie îmi iese în cale.
3. Fă sport
Dacă tot am vorbit de a exersa nu puteam să nu menționez și sportul. Ar trebui să-ți fie clar de acum cât de important este sportul (mișcarea) în viața oricui. Dar iată că acesta are un rol important și în menținerea motivației și voinței nu doar a sănătății fizice. Pe lângă o creștere a nivelului de endorfine și serotonină, esențiale pentru starea de bine și eliminarea stresului, activitatea fizică aduce o contribuție sporită și la reglarea nivelului de dopamină prin creșterea numărului de receptori din celulele creierului (mai multe detalii aici). Vestea bună este că nici nu e nevoie să alergi un semi-maraton pentru a atinge acest obiectiv. Mișcarea mai alertă pentru câteva minute este suficientă – alergarea ușoară, yoga, tai-chi, exerciții cu propria greutate.
Pericolul aici vine din altă parte. A merge la sală sau a practica un sport este, fără îndoială, un lucru pozitiv. Cel puțin atât timp cât nu o faci pentru motivele greșite: există oameni care merg la sală din cauza unei obsesii pentru propriul corp/aspect sau care se simt vinovați dacă ratează un antrenament. Acestea sunt mai degrabă semne ale unei adicții, iar dependența este chiar dușmanul cel mai important al dopaminei.
4. Îmbunătățește-ți dieta
Mâncarea este recompensă și nu datorie. Măcâncă pentru a trăi, nu trăi pentru a mânca! Probabil ai auzit aceste vorbe destul de des. Ei bine, există un motiv întemeiat – sunt adevărate și, mai devreme sau mai târziu, fiecare din noi ajunge la aceste concluzii. Hai să fim înțelepți și să învățăm din greșelile altora: mănâncă numai atât cât ai nevoie pentru a compensa efortul depus și nu transforma mâncarea în obsesie sau adicție.
Deasemenea tot mai mult se vorbește în lumea nutriției despre rolul alimentelor în gestionarea stărilor. Pentru reglarea dopaminei se recomandă introducerea în dietă a alimentelor care conțin tirozină. Tirozina este unul dintre cei 22 de aminoacizi cheie și este și responsabilă de creșterea dopaminei și norepinefrinei, ”molecule” responsabile de sporirea concentrării, motivației și stării de bine. Chiar dacă, de una singură, tirozina(detalii aici) nu poate penetra bariera sânge-creier și nu poate ajunge în creier pentru a stimula direct creșterea cantității de dopamină, se pare că mâncarea bogată în tirozină influențează totuși sistemul pentru a obține mai multă dopamină. Cercetările sugerează o legătură directă între sănătatea aparatului digestiv și secreția de dopamină(detalii aici). Introdu în dieta zilnică migdale, avocado, vită, banane, ciocolată, cafea, ceai, ouă, pepene roșu, iaurt, legume verzi. Desigur o sursă cât mai curată este recomandabilă precum și cumpătarea. Mai mult nu înseamnă mai bine nici în acest caz.
5. Ascultă muzică
Muzica este cel mai puternic instrument de schimbare a stării. Nu e nevoie, cred, de citarea vreunui studiu aici. O simți și tu. Ai avut o zi mai grea, ești nervos și obosit în mașină, prins în trafic, când la radio începe piesa ta favorită. Încet, încet începi și tu să fredonezi și dintr-odată oboseala a dispărut și ai chef de viață din nou. Magic. Muzica are un efect dovedit asupra creșterii nivelului de dopamină pe termen scurt. Ai nevoie de un strop în plus de voință pentru a te urni să faci ceea ce trebuie făcut? Pune piesa ta preferată și dă un scurt concert al cărui cap de afiș ești! Numai nu pierde mult timp cu asta pentru că efectul nu e de durată.
Simplu?! Poate, dar nu neapărat simplist. Eficient?! Cu siguranță. Rezolvarea tuturor problemelor legate de motivație și voință?! Ai vrea tu. De fapt, și eu aș vrea.
Acestea au fost 5 modalități simple de a îți menține motivația. Pentru a descoperi alte 5 metode mai complexe de a menține nivelul de motivație ridicat vezi articolul de aici. Sau mergi direct și pune în practică aceste metode. Merita!
Articol scris (cu drag) de Ștefan Radu
adi says
metodele functioneaza :) de asemenea, inainte sa ma apuc de o treaba grea, imi place sa imi iau 5-10 minute pentru a asculta muzica, pentru a privi un clip pe youtube, sau pur si simplu pentru a medita. ajuta foarte mult sa elimini acel „trebuie”, din fata unei activitati greoaie, incepand cu o pauza.
remus says
util, insa foarte greoi de parcurs…